Η δίαιτα του ανανά

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, μετά τα λουκούλλεια γεύματα των ημερών του Πάσχα, από την δίαιτα του ανανά! Βέβαια η “παράδοση” ισχυρίζεται, πως η συγκεκριμένη δίαιτα έχει ως βασική και θεμελιώδη αρχή της, να καταναλώνουμε τα πάντα ΕΚΤΟΣ... ανανά! Εγώ αποφάσισα να την (τροποποιήσω εκ βάθρων, συνοδεύοντας κάθε κλασσική ή μη συνταγή, που έχω στο χειρόγραφο “τσελεμεντέ” μου... ΜΕ το λατρεμένο αυτό τροπικό φρούτο, ελπίζοντας στις “μαγικές” λιποδιαλυτικές του ιδιότητες!

Πέραν από τα αστεία όμως, θεωρώ πως όλοι μας βαρεθήκαμε τα ψητά αρνιά και τα κατσίκια, που φέτος, λόγω και της “κινητής” Πρωτομαγιάς, καταναλώσαμε σε τεράστιες ποσότητες για τρεις συνεχείς ήμερες. Όποιο σπίτι κι αν επισκεπτόμουν, συνήθως για να ευχηθώ χρόνια πολλά, επέμεναν να με βάλουν να δοκιμάσω τη δική τους συνταγή με τα ομολογουμένως όχι και τόσο αγαπημένα μου αμνοερίφια!

 

Και πιστέψτε με όταν σας λέω, πως μετά λύπης μου, πουθενά (μα πουθενά) δε γεύθηκα μια πρωτότυπη συνταγή! Κάτι που να μου κινήσει το ενδιαφέρον να ρωτήσω πώς το μαγείρεψαν ή τι υλικά και μπαχαρικά χρησιμοποίησαν! Είναι συνειδητή στάση ζωής (και βρώσης) να δοκιμάζω τα πάντα,κι ας είμαι πεπεισμένος μερικές φορές, εξ όψεως κι οσμής, πως δε θα μου αρέσουν! Την τελική απόφαση την αφήνω πάντα στην αλάνθαστη γλώσσα μου. Κι όσο κι αν ένα φαγητό μου άρεσε την πρώτη φορά που το δοκίμασα, την εκατοστή (να μην πω τη χιλιοστή και με πείτε υπερβολικό) θα με αφήσει παντελώς αδιάφορο κι εν τέλει ανικανοποίητο!

Σας παροτρύνω λοιπόν να δοκιμάζετε συνεχώς νέους γευστικούς συνδυασμούς. Ανοίξτε τα σκονισμένα βιβλία μαγειρικής, που τόσο ακριβά έχετε πληρώσει, καθώς και τα γαστρονομικά περιοδικά, που με τόσο κόπο έχετε συλλέξει ως ένθετα Κυριακάτικων εφημερίδων και σκονίζονται σε κάποια βιβλιοθήκη! Εκεί είμαι σίγουρος πως έχετε επισημάνει τσακίζοντας σελίδες, κάμποσες “εξωτικές” συνταγές, που σας έκλεισαν “φιλήδονα” το μάτι, υποσχόμενες πρωτόγνωρες.. γευστικές εμπειρίες!

Αν αναζητήσετε αυτές τις τσακισμένες μα ξεχασμένες σελίδες, θα διαπιστώσετε πως όλες μα όλες έχουν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά: Πρώτον στη φωτογραφία τους απεικονίζεται ένα φαγητό, που μπορεί να σας θυμίζει κάτι γνωστό κι αγαπημένο, μα σίγουρα είναι δοσμένο με ένα πιο “φρέσκο” τρόπο παρουσίασης Δεύτερον, στα υλικά τους θα βρείτε γνωστά μυρωδικά και μπαχαρικά, που έχετε ξεχασμένα στο πίσω μέρος των ντουλαπιών και των συρταριών της κουζίνας σας, λες και αρνείστε συνειδητά και κυρίως πεισματικά να χρησιμοποιήσετε! Και τρίτον και κυριότερον, έχουν ένα βασικό στοιχείο που προκαλεί την έκπληξη, την ανατροπή της δεδομένης γευστικής πλήξης!

Ε λοιπόν, μια τέτοια ακριβώς συνταγή σας προτείνω να δοκιμάσετε σήμερα Είμαι απολύτως πεπεισμένος πως θα σας δελεάσει αβίαστα να τη δοκιμάσετε, διότι πληροί τις παραπάνω τρεις προϋποθέσεις: Μπορεί να σας θυμίζει τα διαχρονικά και πολυαγαπημένα μπιφτεκάκια της μαμάς σας, όμως οφείλετε να παραδεχτείτε πως το αναπάντεχο σχήμα των “ντόνατς” σας κέντρισε την περιέργεια να της ρίξετε μια δεύτερη ματιά! Στη φωτογραφία με τα υλικά που την απαρτίζουν, διακρίνετε κυρίως γνωστά συστατικά, που όμως δεν είχατε μέχρι τώρα σκεφτεί να προσθέσετε σε “μπιφτέκια” όπως πχ την παρμεζάνα και τη γούστερ σως, που όσοι διαβάζετε τα τροφογραφήματά μου, ξέρετε ήδη ότι “ξεχειλίζουν” από umami! (http://www.eleftheriaonline.gr/stiles-sxolia/gastronaytes/item/25161-kaisaras-gastronaftis-syntagi ). Τέλος, έχουν ως κυρίαρχο στοιχείο της έκπληξης, τον γνωστό όπως προείπαμε για τις “θαυματουργές” του ιδιότητες ανανά, που θα τα διατηρήσει ζουμερά κι αφράτα εκ των έσω, δίνοντας παράλληλα σε κάθε σας μπουκιά, μια ευχάριστα γλυκιά “νότα”. 

Για να φτιάξετε τα δικά σας donuts με ανανά διαβάστε την συνταγή

 

Share