"Πέστο κι ... Αίγινα!"

Αν μου έλεγαν να διαλέξω έναν ξηρό καρπό και να απαρνηθώ δια παντός όλους τους άλλους, τότε αναμφίβολα θα διάλεγα τα φιστίκια Αιγίνης! Μάλιστα απορώ γιατί τα αποκαλούν φιστίκια και τα συσχετίζουν με τους “φτωχούς συγγενείς” τους, τα λεγόμενα αράπικα, που ούτε κατά διάνοια δεν μπορούν να συγκριθούν μαζί τους στην γευστική πολυπλοκότητα και την διακριτικά τραγανή υφή.

 

Θυμάμαι πως από μικρό παιδί, όταν ψωνίζαμε με τη μητέρα μου απο το ιστορικό κατάστημα των αδελφών “Τέτα”, ο πάντα χαμογελαστός κύριος Δημήτρης με φίλευε ένα σακουλάκι απο αυτούς τους σμαραγδένιους καρπούς με την μωβ φορεσιά και την ξύλινη πανοπλία. Μετά ήταν για μένα ιεροτελεστία το συνολικό άνοιγμά τους, για να μπορώ με την ησυχία μου να τους απολαύσω χωρίς να χρειάζεται να διακόπτω κάθε φορά για να σπάσω άλλον έναν.

Οι ευεργετικές ιδιότητές τους είναι πασίγνωστες μα πιστέψτε με πως αυτός δεν είναι ο κύριος λόγος που πασχίζω να διασκευάσω κάθε αγαπημένη μου συνταγή που περιέχει ξηρούς καρπούς και να τους αντικαταστήσω με αυτό το παγκοσμίως ξακουστό προϊόν της Αίγινας, που μέσα σε διακόσια χρόνια κατάφερε να την κάνει διάσημη στα πέρατα του κόσμου! Είναι μακράν ανώτερο απο τις αντίστοιχες ποικιλίες που ευδοκιμούν σε χώρες όπως το Ιράν, την Τουρκία και την Αμερική και δεν μπορώ να διανοηθώ πώς ενώ είμαστε απο τις πρώτες χώρες σε παραγωγή συνεχίζουμε να κάνουμε εισαγωγές. Γιαυτό φροντίστε να ρωτάτε επίμονα τη χώρα προέλευσης και να μη συμβιβάζεστε με τίποτε λιγότερο από το προϊόν που έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) απο το 1994.

Αν είστε απο αυτούς που θεωρούν πως είναι κατάλληλα μόνο για να συνοδεύουν το ποτό σας, τότε θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε δειλά δειλά προσθέτοντας μια χούφτα στις σαλάτες σας. Θα τους δώσει μια τραγανή υπόσταση και θα τις κάνει πιο ενδιαφέρουσες και οπτικά μα σίγουρα και γευστικά. Επίσης μια καλή ιδέα είναι να τα προτιμάτε για τις κρούστες στα παναρίσματα και τις κάθε είδους κροκέτες. Ένα φιλέτο σολομού πανέ με κρούστα απο φιστίκι Αιγίνης είναι σίγουρο πως θα εντυπωσιάσει κάθε καλεσμένο σας και είναι σίγουρο πως θα σας ανεβάσει τις μετοχές σας, ειδικά αν πρόκειται για το δείπνο ενός πρώτου ραντεβού! Φυσικά και μπορείτε με αυτά να αντικαταστήσετε κάθε μέχρι τώρα αγαπημένο ξηρό καρπό στις συνταγές σας για κέικ, μπισκότα και κάθε λογής γλυκίσματα. Τέλος, θα πρεπε να τα προτιμάτε και λόγω ιδιαίτερου χρώματος, για να κάνουν πιο ζωντανό πχ ένα αρωματικό πιλάφι απο ρυζι Τζάζμιν ή Μπασμάτι.

Μια απο τις λατρεμένες μου καλοκαιρινές συνταγές είναι το πέστο με βασιλικό, που σας συμβουλεύω να φυτέψετε από την άνοιξη στις γλάστρες σας, για να έχετε χωρίς καμιά ιδαίτερη προσπάθεια άφθονη παραγωγή Ιούλιο κι Αύγουστο. Δεν είναι πια δύσκολο να βρείτε σπόρους για τον πλατύφυλλο της Γένοβας, που κάνει μεγάλα φύλλα που μερικές φορές μοιάζουν με μικρού μαρουλιού κι έχουν πιο ήπια γεύση, που δεν πικρίζει όσο ο χειμωνιάτικος δεντροβασιλικός. Μια ιδιαίτερη ποικιλία είναι κι ο κόκκινος βασιλικός που ουσιαστικά είναι μωβ και δίνει πιο πιπεράτα αποτελέσματα στα φαγητά. Το πέστο λοιπόν συνηθίζεται να φτιάχνεται με κουκουνάρι μα ειλικρινά οφείλεται στον εαυτό σας να το δοκιμάσετε με φιστίκια Αιγίνης, που είναι πιο ταιριαστά χρωματικά και κυρίως δίνουν μια πιο ενδιαφέρουσα γεύση σε μια σάλτσα που θέλει κυριολεκτικά ένα λεπτό να ετοιμαστεί και θα σας βγάλει απο τη δύσκολη θέση να ετοιμάσετε ένα εντυπωσιακό πιάτο στα γρήγορα. Μην αμελήσετε να χρησιμοποιήσετε το καλύτερο ελαιόλαδο που μπορείτε να βρείτε, αν και ξέρω πως εάν είστε απο την Μεσσηνία αυτό δεν είναι άλλο απο το δικό σας!

Την συνταγή για πέστο με φιστίκια Αιγίνης θα την βρείτε εδώ

 

 

 

Share