"Τα κάναμε... σαλάτα"

Πόσοι από εσάς έχετε συνειδητοποιήσει ότι μια από τις γνωστότερες σαλάτες ανά την Υφήλιο, η χωριάτικη σαλάτα (αγγλιστί greek salad) είναι ουσιαστικά μία... φρουτοσαλάτα; Κι αυτό χάρη στην τομάτα που παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Φυσικά οι βοτανολόγοι χρόνια τώρα υποστηρίζουν τη φρουτένια της υπόσταση σε αντίθεση με τους ανώτατους δικαστές των ΗΠΑ, που απεφάνθησαν πριν από 120 ολόκληρα χρόνια ότι είναι λαχανικό! Μάλλον δεν θα είχαν δοκιμάσει ώριμη καλοκαιρινή τομάτα από χωριάτικο μποστάνι, που αν την ανοίξεις με τα δάκτυλά σου στη μέση είναι σαν να βλέπεις ζαχαρωμένο καρπούζι!

Οι Ελληνες τα τελευταια χρονια, χαριν (ή εξαιτιας) της πληθωρας των μαγειρικων εκπομπων που τους βομβαρδιζουν τα εναπομειναντα τηλεοπτικα καναλια, εχουν διευρυνει θεαματικα τους γαστρονομικους τους οριζοντες. Νιωθουν μαλιστα περηφανοι που εχουν εκπαιδευσει τη γλωσσα τους να εκτιμα καινοτομους γευστικους συνδυασμους. Ομως κατ' ουσιαν απλα ξαναμαθαινουν αυτα που ακομη κι γονεις μας θεωρουσαν κοινη γνωση και συνηθεια. Φερειπειν η εξαιρετικη μανιατικη πατατοσαλατα δε θα ηταν η ιδια αν δεν ειχε ως βασικο της συστατικο το πορτοκαλι. Και ειμαι σιγουρος πως αν εγω εβαζα πορτοκαλι σε μια δικης μου εμπνευσης σαλατα, θα με χαρακτηριζαν αν μη τι αλλο... εκκεντρικο.

Κι ομως η σαλατα αυτο το νοημα εχει. Να σε προκαλεσει να πειραματιστεις και να τολμησεις. Να ξεπερασεις τις διατροφικες σου προκαταλειψεις και να δεχθεις πως ισως και να μην εισαι αλανθαστος. Να συνδυασεις φαινομενικα ετεροκλητες γευσεις και υφες και να τις παντρεψεις με ενα συζευκτικο “λαδοξυδο”. Κι αν σου πετυχει ο γαμος τοτε ειναι σαν να κερδισες λαχειο, μιας και τωρα το καλοκαιρι δεν μπορω να φανταστω καλυτερη διατροφικη επιλογη απο μια δροσερη σαλατα. Αν οχι δεν εγινε και τιποτα, μιας κι απλα θα εχεις μια γαβαθα απο φρουτα και λαχανικα που δεν προοριζονταν για αρμονικη συνυπαρξη. Ομως και παλι θα τα φας μια χαρα, απλα σε καθε  πηρουνια σου θα επιλεγεις να γευεσαι ενα ειδος κι οχι αναμεικτα.

Οι κανονες για την ιδανικη σαλατα ειναι λιγοι κι ευκολοι να τους αποστηθισεις. Διαλεξτε φρουτα και λαχανικα με μονο σας κριτηριο να ειναι πολυ καλης ποιοτητας. Μη δινετε βαση σε αυτα που σας ψιθυριζει ο γαστρο-διαβολακος στο αυτι γιατι αν συνεχισετε να τον ακουτε, δε θα ανελθετε σε υψηλοτερα επιπεδα γευστικων απολαυσεων. Θα μεινετε μια ζωη κολλημενοι στη χωριατικη, στη σαλατα με λαχανο ή μαρουλι και στην (ο Θεος να την κανει) σαλατα ζυμαρικων! Προσθεστε καποια πρωτεινη με τη μορφη καποιου κρεατικου ή θαλασσινου μεζε για να σας “στυλωσει”. Μην ξεχασετε να δωσετε μια πιο ενδιαφερουσα υφη στη σαλατα σας με ενα ξηρο καρπο ή ενα παξιμαδακι για να εχουν και τα δοντια σας ενα σημαινοντα ρολο στην ολη διαδικασια. Και τελος “ντυστε” τη σαλατα σας με ενα dressingπλουμιστο μα ισορροπημενο. Μην ξεχασετε την μαγικη αναλογια ενα προς τρια (καθε λογης λαδακι ως προς τον οξινο συμπαικτη του).

Ειμαι σιγουρος πως οταν θα διαβασετε παρακατω τα υλικα αυτης της σαλατας θα με κακοχαρακτηρισετε. “Ακους εκει φετα με καρπουζι”, θα σκεφτειτε και θα με καταδικασετε με την κατηγορια του “ψευδο-gourmet”. Aν ομως ακομη δηλωνετε υπερ της αρχης του “αθωος μεχρι αποδειξεως του εναντιον” καντε μου την εξης χαρη, εστω κι αν ειναι η τελευταια του μελλοθανατου που οδηγειται στο διατροφικο αποσπασμα. Γραψτε στο google watermelon feta salad”και σας διαβεβαιω πως θα πλημμυρισει η οθονη σας με χιλιαδες φωτογραφιες αυτης της υπεροχης σαλατας.

Την συνταγή για μια σαλάτα καρπούζι θα την βρείτε εδώ

Share