"Πέστο κι ... Αίγινα!"

Αν μου έλεγαν να διαλέξω έναν ξηρό καρπό και να απαρνηθώ δια παντός όλους τους άλλους, τότε αναμφίβολα θα διάλεγα τα φιστίκια Αιγίνης! Μάλιστα απορώ γιατί τα αποκαλούν φιστίκια και τα συσχετίζουν με τους “φτωχούς συγγενείς” τους, τα λεγόμενα αράπικα, που ούτε κατά διάνοια δεν μπορούν να συγκριθούν μαζί τους στην γευστική πολυπλοκότητα και την διακριτικά τραγανή υφή.

Share
Διαβάστε περισσότερα: "Πέστο κι ... Αίγινα!"

Πίτα κεράσ(ε)ι

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν έχεις πάψει πια να νιώθεις παιδί; Ένα από τα κριτήρια είναι ότι έχεις  σταματήσει να τρως όλα τα κεράσια από το ψυγείο και μετά να τρέχεις με μια ανείπωτη χαρά στον καθρέφτη να τσεκάρεις αν έχει κοκκινίσει η γλώσσα σου! Φυσικά και αστειεύομαι πως αυτό είναι ένα επιστημονικό κριτήριο απώλειας της παιδικής αθωότητας αλλά είμαι σίγουρος πως διαβάζοντας το, αρκετοί από εσάς ήδη αναστενάζετε από νοσταλγία, έτσι δεν είναι; Προσφάτως είδα για πολλοστή φορά την “Αμελί” και ένιωσα κάτι ανάλογο στη σκηνή όπου είχε πάρει δυο κεράσια ενωμένα με τα κλαράκια τους και τα είχε βάλει στο αυτί της ως ένα φρουτένιο σκουλαρίκι.

Share
Διαβάστε περισσότερα: Πίτα κεράσ(ε)ι

“Όποιος βαριέται να ζυμώσει, πιτσοκάρβελα φουρνίζει...”

Οι καλοκαιρινές συνταγές πρέπει να είναι σύντομες κι εύκολες στην εκτέλεση τους μιας και κανείς δε θέλει να χάνει τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο του στην κουζίνα. Αντιθέτως οι παραλίες και τα μπαράκια φαντάζουν πιο δελεαστικά μέρη κι έτσι  κι εγώ αποφάσισα να σας προτείνω μια “συνταγή” που θα σας δώσει μια γρήγορη λύση για ένα βραδινό σνακ, ειδικά αν έρθουν απρόσμενα φίλοι για επίσκεψη και αποφασίσετε να ρεμβάσετε στο μπαλκόνι σας.

Share
Διαβάστε περισσότερα: “Όποιος βαριέται να ζυμώσει, πιτσοκάρβελα φουρνίζει...”

"Τα κάναμε... σαλάτα"

Πόσοι από εσάς έχετε συνειδητοποιήσει ότι μια από τις γνωστότερες σαλάτες ανά την Υφήλιο, η χωριάτικη σαλάτα (αγγλιστί greek salad) είναι ουσιαστικά μία... φρουτοσαλάτα; Κι αυτό χάρη στην τομάτα που παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Φυσικά οι βοτανολόγοι χρόνια τώρα υποστηρίζουν τη φρουτένια της υπόσταση σε αντίθεση με τους ανώτατους δικαστές των ΗΠΑ, που απεφάνθησαν πριν από 120 ολόκληρα χρόνια ότι είναι λαχανικό! Μάλλον δεν θα είχαν δοκιμάσει ώριμη καλοκαιρινή τομάτα από χωριάτικο μποστάνι, που αν την ανοίξεις με τα δάκτυλά σου στη μέση είναι σαν να βλέπεις ζαχαρωμένο καρπούζι!

Share
Διαβάστε περισσότερα: "Τα κάναμε... σαλάτα"

“Τα ζυμαρικά της Σταχτοπούτας”

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι πολλοί Έλληνες γνωρίζουν την κολοκύθα μόνο απο την άμαξα της Σταχτοπούτας και απο τα αυτοσχέδια φαναράκια του ΑμερικάνικουHalloween! Ίσως οι περισσότεροι μάλιστα δεν έχουν καν γευθεί έστω και μια συνταγή με το πολύ νόστιμο και πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά λαχανικό. Εγώ ανήκω σε μια κατηγορία παιδιών που μεγάλωσαν πιστεύοντας πως η κυριολεκτικά μοναδική χρήση της είναι για κολοκυθοκεφτέδες!

Share
Διαβάστε περισσότερα: “Τα ζυμαρικά της Σταχτοπούτας”

“Τα σκουρούχια απ' την... Καλκούτα!”

Τι είναι αυτό που στο σχήμα θυμίζει λουκουμά, στην υφή τουλούμπα και στη γεύση... γαλακτομπούρεκο; Να το πάρει το ποτάμι; Πείτε γρήγορα “ναι” γιατί είναι σχεδόν απίθανο να το βρείτε, μιας που ούτε κι εγώ μέχρι πρόσφατα δεν γνώριζα το δημοφιλές στην Ινδία σιροπιαστό γλύκισμα που αποκαλείται Gulab Jamun. Γκουλάμπ στα ινδικά σημαίνει ρόδο (μιας και το σιρόπι είναι αρωματισμένο με ροδόνερο) και τζάμουν αποκαλούνται τα φρούτα ενός γηγενούς δένδρου που μοιάζουν με δαμάσκηνα και προφανώς οι Ινδές μαγείρισσες θεώρησαν ότι έχουν παρεμφερές σχήμα. Eμένα βέβαια αν με ρωτούσανμ θα τους έλεγα ότι μου θυμίζουν τα ώριμα σκουρούχια, τα φρούτα ενός δέντρου που συνταντάς στα πάτρια εδάφη της Αλαγονίας του Ταΰγετου.

Share
Διαβάστε περισσότερα: “Τα σκουρούχια απ' την... Καλκούτα!”

"Τι κι αν είσαι από την Λιβύη;"

Μπορεί στα τηλεοπτικά πάνελ, ο “μαϊντανός” να θεωρείται ο διακοσμητικός καλεσμένος, αλλά στο ταμπουλέ είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής! Ουσιαστικά είναι το κύριο συστατικό της διασημότερης σαλάτας της Λιβανέζικης κουζίνας και κακώς κάποιοι θεωρούν ότι πλαισιώνει το πλιγούρι, αφού επί του πρακτέου συμβαίνει το ακριβώς αντίστροφο! Αυτή η παρανόηση είναι αποτέλεσμα της τακτικής των ελληνικών εστιατορίων, που θέλουν να κάνουν το πιάτο αυτό να “φτουρήσει” και τελικά καταλήγουν να προσφέρουν μία κατ' επίφασιν σαλάτα με άφθονο σπασμένο και παραβρασμένο σιτάρι και αρωματισμένη με λίγο μαϊντανό.

Share
Διαβάστε περισσότερα: "Τι κι αν είσαι από την Λιβύη;"

Gourmet – fast food... σημειώσατε Χ

Τελικά τι είναι gourmet; Θαρρώ πως όποιον κι αν ρωτήσετε, συμπεριλαμβανομένου κι αυτού που βλέπετε κάθε πρωί στον... καθρέφτη, θα δυσκολευτεί να σας απαντήσει εύστοχα και κυρίως λακωνικά! Έχει σημασία τι υλικά χρησιμοποιείς ή με τι μαγειρικές μεθόδους τα αναδεικνύεις; 'Ο,τι και να σας πω, ανήκω κι εγώ στην μεγάλη κατηγορία αυτών που δε θα τα καταφέρουν να σας διαφωτίσουν. Ένας γαλλικός όρος είναι άλλωστε, που η σημασία του στις μέρες μας αμφιταλαντεύεται μεταξύ πολλών “δήθεν” και “must”.

Share
Διαβάστε περισσότερα: Gourmet – fast food... σημειώσατε Χ

Τα “μηλαράκια” της Εσπερίας

Πενία...συνταγάς κατεργάζεται! Αυτό είχαν ανέκαθεν κατά νου οι νοικοκυρές όλου του κόσμου, όταν έπρεπε να σκαρφιστούν τι θα κάνουν με τα περισσεύματα του χθεσινού τους γεύματος, για να μην τα πετάξουν μα και να τα καμουφλάρουν σε κάτι νέο και ελκυστικό Ο σκοπός ήταν να το φάνε με ευχαρίστηση τα μέλη της οικογένειας τους και κυρίως τα παιδιά τους, που είναι πάντα οι πιο δύσκολοι “πελάτες”. Το να παίρνεις τα αποφάγια ενός ταπεινού (θεωρητικά) πιάτου, όπως είναι το ριζότο, (σήμερα κανείς δε θα σκεφτόταν να περισώσει λίγο “λασπωμένο” ρύζι) και να το μεταμορφώνεις σε λαχταριστές και τραγανές ριζοτοκροκέτες, είναι μια τέχνη που πρέπει να ξαναθυμηθούμε στους δύσκολους καιρούς που ζούμε!

Share
Διαβάστε περισσότερα: Τα “μηλαράκια” της Εσπερίας

Η δίαιτα του ανανά

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, μετά τα λουκούλλεια γεύματα των ημερών του Πάσχα, από την δίαιτα του ανανά! Βέβαια η “παράδοση” ισχυρίζεται, πως η συγκεκριμένη δίαιτα έχει ως βασική και θεμελιώδη αρχή της, να καταναλώνουμε τα πάντα ΕΚΤΟΣ... ανανά! Εγώ αποφάσισα να την (τροποποιήσω εκ βάθρων, συνοδεύοντας κάθε κλασσική ή μη συνταγή, που έχω στο χειρόγραφο “τσελεμεντέ” μου... ΜΕ το λατρεμένο αυτό τροπικό φρούτο, ελπίζοντας στις “μαγικές” λιποδιαλυτικές του ιδιότητες!

Share
Διαβάστε περισσότερα: Η δίαιτα του ανανά

“Κατερινάκι... παγωτούλι!”

Αυτές τις Άγιες ημέρες, διεξάγεται ένας άτυπος “πόλεμος” στα ελληνικά sites μαγειρικήςγια το ποιος έχει την “καλύτερη” συνταγή για τα “πιο τέλεια τσουρέκια”, που ακόμη κι η μαμά σας θα τα ζήλευε, καθώς και ποιος θα αποκαλύψει τα περισσότερα “μυστικά” για την πιο κριτσανιστή πετσούλα στο λαμπριάτικο αρνάκι, που θα έκανε ακόμη και την Κατερίνα Στανίση να προτιμήσει να έρθει στο δικό σας γλέντι, αντί να πάει στα βαφτιστήρια της. Μάλιστα έλαβα μερικά μέιλ την προηγούμενη εβδομάδα απο αναγνώστες των χρονογραφημάτων μου, που με ρωτούσαν αν θα πρέπει να περιμένουν καρτερικά το Μεγάλο Σάββατο, για να προσθέσουν άλλη μία απο αυτές τις συνταγές στη συλλογή τους.

Share
Διαβάστε περισσότερα: “Κατερινάκι... παγωτούλι!”

Mια πάστα... μα ποια πάστα;

Τι κοινό έχει ο διάσημος τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας με το πασίγνωστο γλυκό... πάστα φλώρα; Κι οι δυο τους έχουν αντιμεταθέσει τα σύμφωνα “ρο” και “λάμδα” στο όνομα τους, με απώτερο σκοπό να γίνουν πιο εύηχα στο μέσο ελληνικό αυτί, μα κυρίως πιο εύκολα στην προφορά! Μονό που αυτός συνειδητά απαρνήθηκε το οικογενειακό επώνυμο “Νταράλας”, ενώ η “άτυχη” η πάστα φλώρα δέχτηκε αναντίρρητα να την αποκαλούμε μόνο εμείς οι Έλληνες έτσι, και να μην καταλαβαίνει κάνεις άλλος στον κόσμο ότι πρόκειται για την ιταλική συνταγή pasta frolla (φρόλα). Πρόκειται για την “τριφτή ζύμη” των Ιταλών, που ίσως να αγνοούσατε μέχρι τώρα, μα σίγουρα γνωρίζατε την πιο διάσημη γαλλίδα “ξαδέλφη” της, την pâtebrisée (πατέ μπριζέ).

Share
Διαβάστε περισσότερα: Mια πάστα... μα ποια πάστα;

Αγάλι-αγάλι γίνεται η... πουλακίδα “μέλι”

Στις μοντέρνες συνταγές μαγειρικής, το “συστατικό” που δεν εκθειάζεται καθόλου είναι η ... υπομονή! Οι παλιότερες νοικοκυρές γνώριζαν πολύ καλά, πως το νόστιμο φαγητό θέλει το χρόνο του για να φτάσει στα  υπέρτατα στάδια της γεύσης! Οι γιαγιάδες μας δεν είχαν χύτρες ταχύτητας, δεν γνώριζαν τι θα πει “φούρνος μικροκυμάτων” και φυσικά αν κάποιος τους μιλούσε για τις νέες επαγωγικές εστίες, οι οποίες μαγειρεύουν χωρίς τη μετάδοση θερμότητας, μάλλον θα τον περνούσαν για τρελό! Κι όμως όλοι μας θυμόμαστε με νοσταλγία τα φαινομενικά απλοϊκά πιάτα τους, που ενώ αποτελούνταν από λιγοστά “φτωχικά” συστατικά, ξεχείλιζαν από νοστιμιά, κι ας μην έμοιαζαν σε τίποτα με αυτά που λαχταράμε, παρακολουθώντας με “μανία” στις ξενόφερτες εκπομπές μαγειρικής!

Share
Διαβάστε περισσότερα: Αγάλι-αγάλι γίνεται η... πουλακίδα “μέλι”

O Kαισαρας “μιλούσε”... γιαπωνέζικα

Είναι γνωστό κι επιστημονικώς αποδεδειγμένο εδώ και πάνω από εκατό χρόνια, ότι η ανθρώπινη γλώσσα μιλάει... γιαπωνέζικα! Για την ακρίβεια, ακόμη κι η γλώσσα κάθε νεογέννητου βρέφους γνωρίζει μια Ιαπωνική λέξη. Umami, που στα ελληνικά προφέρεται ουμάμι κι όχι ουνάγκι, γνωστό από τη δημοφιλή σειρά “Τα φιλαράκια”. Στα 1908 λοιπόν, ένας Ιάπωνας επιστήμονας, του οποίου το όνομα είναι πιο δύσκολο να θυμηθείς από την ανακάλυψη του, υποστήριξε με αδιάσειστα επιχειρήματα ότι οι γευστικοί μας κάλυκες αναγνωρίζουν εκτός από τις τέσσερις γνωστές γεύσεις (αλμυρό, γλυκό, πικρό και ξινό) και μια πέμπτη, που την ονόμασε στη μητρική του γλώσσα ως umami, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “το νόστιμο”.

Share
Διαβάστε περισσότερα: O Kαισαρας “μιλούσε”... γιαπωνέζικα

Ξυνόγαλα... η όπως λέμε “καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα”

Αν κάτι το πάρεις “στραβά” από την αρχή, πολύ δύσκολα μπορείς μετά να αλλάξεις γνώμη! Κάπως έτσι ξεκίνησε κι η “σχέση” μου το ξυνόγαλα! Θεωρούσα ότι ήταν απλά ένα ξυνούτσικο “γιαουρτόγαλο”, που καταφεύγεις στην πρόσληψη του σαν εναλλακτικό γιατροσόφι, αν έχεις εντερικά προβληματάκια. Και πάντα το προσπερνούσα στο ράφι του σούπερ μάρκετ, γοητευμένος από τα θέλγητρα μιας “πλούσιας” κρέμας γάλακτος, που λες κι επίτηδες την έβαζαν πάντα δίπλα του.

Share
Διαβάστε περισσότερα: Ξυνόγαλα... η όπως λέμε “καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα”