Ταμπουλέ - Μαϊντανό – πλιγουρό - σαλάτα

Υλικά

  • 1 κούπα χοντρό πλιγούρι (για πιο “χορταστική” υφή)
  • 2 ματσάκια μαϊντανό
  • μερικά φυλλαράκια δυόσμο
  • 3-4 σφιχτές ντομάτες
  • 2-3 τραγάνα αγγουράκια τύπου Κνωσού
  • μερικά φρέσκα κρεμμυδάκια (ή ένα ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι)
  • ελαιόλαδο κατά βούλησιν (τουλάχιστον μισό φλιτζάνι)
  • άφθονο λεμόνι ή λευκό ξίδι (περί ορέξεως...)
  • αλάτι και πιπέρι (αν είστε τολμηροί βάλτε λίγο καγιέν)
  • μερικά αγγουράκια τουρσί
  • μια σκελίδα σκόρδο, περασμένη από την πρέσα
  • μια χούφτα ελαφρά βρασμένα ρεβίθια (κονσέρβα)

Διαδικασία
 

  1. Βράζουμε το πλιγούρι σε αλατισμένο νερό, σε αναλογία ένα προς τρία, μέχρι να πάρει μια βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην κατσαρόλα μέχρι να φουσκώσει (προσωπικά το προτιμώ ελαφρά τραγανό)
  2. Το κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό, το σουρώνουμε και το στύβουμε με τις παλάμες μας αρκετά δυνατά, για να μην αφήσει εν συνεχεία τα υγρά του, κάνοντας νερουλή τη σαλάτα μας.
  3. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, το δυόσμο και το κρεμμύδι με ένα κοφτερό μαχαίρι. Αποφεύγουμε το multi “όπως ο διάολος το λιβάνι”, μιας και θα τα πολτοποιήσει!
  4. Κόβουμε τις τομάτες σε κυβάκια (αν έχετε υπομονή αφαιρείτε τα σπόρια), τα αγγουράκια σε “μισοφέγγαρα” αφού πρώτα τα κόψουμε κατά μήκος κι αφαιρέσουμε με ένα κουταλάκι τα σπόρια τους και το τουρσί σε λεπτές φετούλες.
  5. Βάζουμε όλα τα υλικά (καθώς και τα προαιρετικά αγγουράκια τουρσί, ρεβίθια και σκόρδο) σε ένα μεγάλο μπολ κι ανακατεύουμε καλά.
  6. Ανακατεύουμε σε ένα βαζάκι το λάδι με το λεμόνι (ή το ξίδι), με το αλάτι, το πιπέρι και το καγιέν και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.
  7. Την αφήνουμε στο ψυγείο να δροσίσει τουλάχιστον μισή ώρα, και τώρα το καλοκαίρι φροντίζω ώστε και τα υλικά να είναι από πριν στο ψυγείο για να είναι ήδη δροσερά (ακόμη και το πλιγούρι, που μπορείτε να διατηρήσετε σε ένα καλά σφραγισμένο τάπερ μερικές μέρες). Έτσι θα είναι ευχάριστα κρύα τώρα το καλοκαίρι, χωρίς να χρειαστεί να μείνει πολύ στο ψυγείο και μαραθούν τα λαχανικά και τα μυρωδικά.
  8. Σερβίρουμε επάνω σε τραγάνα φύλλα μικρού μαρουλιού, σαν μικρά φαγώσιμα πιατάκια ή αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας μέσα σε τομάτες που έχουμε “σκάψει” με ένα κουτάλι όπως κάνουμε με τα γεμιστά, αφού πρώτα τις έχουμε αλατίσει ελαφρά στο εσωτερικό τους.
  9. Καλή επιτυχία (για σχόλια, παρατηρήσεις και συμβουλές αναζητήστε τον Γαστροναύτη στο facebook).

 

taboule-01.jpgtaboule-02.jpgtaboule-03.jpgtaboule-04.jpgtaboule-05.jpgtaboule-06.jpgtaboule-07.jpgtaboule-08.jpgtaboule-09.jpgtaboule-10.jpgtaboule-11.jpgtaboule-12.jpgtaboule-13.jpgtaboule-14.jpgtaboule-small-01.jpg

Share