Gulab Jamun (Γκουλάμπ Τζάμουν) - “Ινδολούκουμα”

Για τη ζύμη

  • 200 γραμμάρια γάλα σε σκόνη (πλήρες κατά προτίμηση)
  • 50 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2-3 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο γάλακτος
  • 8-10 κουταλιές της σούπας χλιαρό γάλα (όσο πάρει η ζύμη)
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • άφθονο σπορέλαιο για το τηγάνισμα (και με το ελαιόλαδο πάντως μια χαρά βγήκαν)

Για το σιρόπι

  • 300 γραμμάρια ζάχαρη
  • 300 γραμμάρια νερό
  • 2-3 κουταλιές χυμό lime (ή λεμονιού) για να μη ζαχαρώσει το σιρόπι
  • 2 κουταλιές ροδόνερο
  • 3-4 σπόρους κάρδαμο ( κακουλέ ) ανοιγμένους ή κοπανισμένους στο γουδί
  • προαιρετικά ελάχιστο Κρόκο Κοζάνης (σαφράν)

Για τη διακόσμηση

  • αμύγδαλο φιλέ ή χοντραλεσμένο φυστίκι Αιγίνης

Διαδικασία

  1. Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά του σε μέτρια φωτιά για πέντε λεπτά, στο τέλος προσθέτουμε το ροδόνερο και το διατηρούμε ζεστό μέχρι βυθίσουμε σε αυτό τα “ινδολούκουμα”.
  2. Ανακατεύουμε κοσκινίζοντας το αλεύρι, το γάλα σε σκόνη και το baking powder.
  3. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και μετά σιγά-σιγά το γάλα μέχρι να αποκτήσουμε μια σχετικά σφιχτή μα εύπλαστη ζύμη.
  4. Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια τη ζύμη με ιδαίτερη επιμέλεια, ώστε η εξωτερική τους επιφάνεια να είναι λεία και χωρίς ρωγμές για να διατηρήσουν το σφαιρικό τους σχήμα κατά το τηγάνισμα.
  5. Τηγανίζουμε τα μπαλάκια σε μέτρια φωτιά 135-140 βαθμούς Κελσίου ανακατεύοντας τα αργά αλλά σταθερά με μια κουτάλα για να αποκτήσουν ομοιόμορφο ανοιχτό καφετί χρώμα για περίπου έξι με εφτά λεπτά. Αν δεν έχετε θερμόμετρο ρίξτε ένα μικρό μπαλάκι ζύμης στο τηγάνι και θα πρέπει να ανεβεί στην επιφάνεια αργά. Αν ανεβεί αμέσως, χαμηλώστε λίγο τη φωτιά σας και προσθέστε λίγο ακόμη κρύο λάδι για κατεβάσετε λίγο τη θερμοκρασία.
  6. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αφήνουμε στο ζεστό σιρόπι τουλάχιστον για μια ώρα μέχρις ότου να ρουφήξουν όσο σιρόπι τους επιτρέπει το μέγεθος τους.
  7. Τα διακοσμούμε με αμύγδαλο φιλέ ή φυστίκι Αιγίνης, Ιδανικός συνδυασμός είναι με παγωτό βανίλια.
  8. Καλή επιτυχία (για σχόλια, παρατηρήσεις και συμβουλές αναζητήστε τον Γαστροναύτη στο facebook).

 

indoloukouma-01.jpgindoloukouma-02.jpgindoloukouma-03.jpgindoloukouma-04.jpgindoloukouma-05.jpgindoloukouma-06.jpgindoloukouma-07.jpgindoloukouma-08.jpgindoloukouma-09.jpgindoloukouma-10.jpgindoloukouma-11.jpgindoloukouma-12.jpgindoloukouma-13.jpgindoloukouma-small-01.jpg

Share