Σαλάτα με καρπούζι και φέτα

 Για τη σαλατα

  • ενα μινι καρπουζακι (προτιμηστε τα βιολογικα, μικρη επιβαρυνση, μεγαλη η διαφορα γευσης)
  • ενα σκαφακι τοματινια
  • 200 γραμμαρια σκληρη φετα (εγω προτιμησα ενα κατσικισιο τυρι απο τα ΑΒ)
  • ενα ματσακι φρεσκο δυοσμο
  • μια χουφτα baby ροκα
  • ενα μετριο κοκκινο γλυκο κρεμμυδι κομμενο σε λεπτες ροδελες
  • 100 γραμμαρια σπασμενα και ψημενα καρυδια

Για τη βινεγκρετ

  • 6 κουταλιες εξαιρετικο παρθενο ελαιολαδο Καλαματας
  • 2 κουταλιες παλαιωμενο ξυδι μπαλσαμικο Παπαδημητριου (αναζητηστε το στην αγορα και θα με θυμηθειτε!)
  • 2 κουταλιες πετιμεζι
  • μια κουταλια σιροπι μπαλσαμικο Παπαδημητριο για τη σως κι αφθονο για τη διακοσμηση
  • λιγοστο θαλασσινο αλατι
  • αφθονο φρεσκοτριμμενο πιπερι

Διαδικασία

  1. Κοβουμε το μινι καρπουζι στη μεση κατα μηκος με ενα μαχαιρι του σεφ. Με το εργαλειο που “κουφωνει” τα λαχανικα για τα γεμιστα, δημιουργουμε καρπουζομπαλακια, προσεκτικα να μην περιεχουν κουκουτσια, και τα βαζουμε σε ενα μεγαλο μπολ. Μετα με ενα μεγαλο κουταλι καθαριζουμε προσεκτικα το εσωτερικο του μισου καρπουζιου, για να δημιουργησουμε τη “σαλατιερα” μας.
  2. Κοβουμε τα τοματινια στη μεση και τα βαζουμε μαζι με το καρπουζι, τα χοντροκομμενα φυλλα του δυοσμου, την baby ροκα και τις λεπτες φετες του κρεμμυδιου σε ενα μπωλ. Καλο θα ηταν να αφησετε το κρεμμυδι για μιση ωρα σε αφθονο, καλα αλατισμενο νερο να του “φυγει” η αψαδα του και να γλυκανει.
  3. Καλο θα ηταν να ψησετε τα καρυδια σε μετριο φουρνο για μιση ωριτσα. Ισως σας φανει περιττη αυτη η διαδικασια, κι αν θελετε μπορειτε να την παραλλειψετε. Ομως με το ψησιμο τα καρυδια γινονται πιο τραγανα και κυριως χανουν αυτη την στιφη και καπως μεταλλικη επιγευση που εχει κανει τον Αντριου Ζιμερν, που εχει φαει στην εκπομπη του ολα τα περιεργα φαγητα του κοσμου, να ειναι τα μονα που απεχθανεται. Οποτε ψηνετε κατι λοιπον, βαλτε μια-δυο χουφτες με καρυδια σε ενα ταψακι κι ψηστε τα παραλληλα με το φαγητο σας.
  4. Βαζουμε σε ενα καθαρο βαζακι (πχ απο μουσταρδα) τα υλικα της βινεγκρετ και ανακατευουμε καλα. Δε χρειαζεται να ανησυχειτε να μη σας “κοψει” κι αυτο χαρη στη θαυματουργη κρεμα balsamico Παπαδημητριου. Το κομμι ξανθαν που περιεχει ειναι πυκνωτικο μεσο και δε θα εχετε ΠΟΤΕ ξανα “κομμενη” βινεγκρετ, οσο νωριτερα κι αν την ανακατεψετε απο την ωρα που θα χρησιμοποιησετε για τις σαλατες σας!
  5. Περιχυστε τη σως επανω στα υλικα της σαλατας και ανακατεψτε στοργικα με τα δαχτυλα σας, για να μη ζουληξετε το καρπουζι και τα τοματινια κι αρχισουν να χανουν τα υγρα τους.
  6. Τοποθετηστε στην καρπουζενια σαλατιερα, προσθεστε τα κυβακια απο το τυρι, τα ψημενα κατα προτιμηση καρυδια, τα κρεμυδια και μερικα προσθετα ολοκληρα φυλλα δυοσμου.
  7. Ραντιστε με την κρεμα μπαλσαμικο, σχηματιζοντας σκουρες ριγες στη σαλατα σας.
  8. Καλή επιτυχία (για σχόλια, παρατηρήσεις και συμβουλές αναζητήστε τον Γαστροναύτη στο facebook).

 

salata_karpouzi-00.jpgsalata_karpouzi-00a.jpgsalata_karpouzi-01.jpgsalata_karpouzi-02.jpgsalata_karpouzi-03.jpgsalata_karpouzi-04.jpgsalata_karpouzi-05.jpgsalata_karpouzi-06.jpgsalata_karpouzi-07.jpgsalata_karpouzi-08.jpgsalata_karpouzi-09.jpgsalata_karpouzi-10.jpgsalata_karpouzi-11.jpgsalata_karpouzi-12.jpgsalata_karpouzi-13.jpgsalata_karpouzi-14.jpgsalata_karpouzi-15.jpgsalata_karpouzi_small.jpg

Share