Παπαρδέλες με πέστο βασιλικού και φιστίκι Αιγίνης

Για τις παπαρδέλες (για 4 άτομα)

  • 400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 μέτρια αυγά
  • 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι

Για το πέστο 

  • ένα μεγάλο μάτσο απο πλατύφυλλο βασιλικό
  • 200 γραμμάρια ωμή κι ανάλατη ψίχα απο φιστίκια Αιγίνης
  • 150 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κούπα φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • το ξύσμα απο ένα μοσχολέμονο (lime) και το χυμό απο το μισό
  • λίγο αλάτι κι άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Βάζουμε το αλεύρι, τα αυγά, το λάδι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μούλτι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μεγάλη μπάλα απο ζύμη, για περίπου ένα λεπτό.
  2. Με τη μηχανή των ζυμαρικών (στην Καλαμάτα κάθε σπίτι που σέβεται τον εαυτό του έχει μία και την αποκαλεί “μηχανή για δίπλες”) ανοίγουμε φύλλα αρκετά λεπτά και τα απλώνουμε πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια ή σε βαμβακερό τραπεζομάντιλο. Εγώ προσωπικά σκέφτομαι να απαρνηθώ την 30χρονη μηχανή της μητέρας μου για μια κατακόκκινη κι ολοκαίνουρια μηχανή που έχει τη δυνατότητα προσθήκης μοτέρ για απίστευτη ευκολία και έχει κι εξάρτημα για τα λατρεμένα μου ραβιόλια! http://www.ucook.gr/ucook-eshop/el/14--atlas-150.html 
  3. Κόβουμε με ένα κόφτη πίτσας τα καλά αλευρωμένα φύλλα μας σε ίσα κομμάτια (περίπου 20-25 εκατοστά στο μήκος), τα τυλίγουμε σε ρολάκια, και με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε κομμάτια πάχους 2 εκατοστών περίπου). Τα ξετυλίγουμε και τα απλώνουμε στο τραπεζομάντιλο. να στεγνώσουν ελαφρά. Εγώ αντί να αγοράσω ένα σταντ ζυμαρικών απο το ebay, πήγα στο σιδηροπωλείο του φίλου μου του Βασίλη Κούμανη, και με τη βοήθεια του έφτιαξα ένα εξίσου καλό με ένα κομμάτι μελαμίνης για βάση, ένα κομμάτι απο κυλινδρικό κουρτινόξυλο και 4 ξύλινες καβίλιες. Εσείς αν θέλετε μπορείτε να κρεμάσετε τις παπαρδέλες σας απο τη μεταλλική σχάρα του φούρνου σας.
  4. Όσο στεγνώνουν τα ζυμαρικά, βάλτε σε ένα μούλτι πρώτα τα φιστίκια Αιγίνης, το σκόρδο, το λάδι, το lime και πολτοποιήστε τα όσο εσείς θεωρείτε απαραίτητο. Μετά προσθέστε τον βασιλικό και αλέστε τον ελάχιστα γιατί από τη θερμότητα της τριβής θα οξειδωθεί. Αν και η προσθήκη του όξινου μοσχολέμονου, εκτός απο το να αφυπνίσει τις γεύσεις έρχεται να διατηρήσει ολοζώντανο το πράσινο χρώμα του βασιλικού. Τέλος προσθέτουμε την παρμεζάνα, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι κι ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε για δευτερόλεπτα.
  5. Βράζουμε τις παπαρδέλες μας σε άφθονο καλά αλατισμένο νερό που κοχλάζει για περίπου πέντε λεπτά, τις σουρώνουμε καλά και τις ανακατεύουμε με τη σάλτσα.
  6. Σερβίρουμε με άφθονες νιφάδες παρμεζάνες κι αν θέλουμε λίγο χοντραλεσμένο και ψημένο φιστίκι Αιγίνης για μια έξτρα τραγανή υφή.
  7. Καλή επιτυχία (για σχόλια, παρατηρήσεις και συμβουλές αναζητήστε τον Γαστροναύτη στο facebook).

 

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg10.jpgpesto_ki_aigina-small.jpg

 

Share