Κερασόπιτα

Για τη ζύμη

  • 450 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γραμμάρια βούτυρο γαλακτος (το βιτάμ δεν είναι βούτυρο!)
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (μην το παραλείψετε)
  • 50-100 γραμμάρια πολύ παγωμένο νερό. (όσο πάρει η ζύμη)

Για τη γέμιση

  • περίπου ένα κιλό κεράσια (πριν βγάλουμε τα κουκούτσια)
  • 1 κούπα ζάχαρη (προτιμήστε καστανή για περισσότερη γεύση)
  • 5-6 κουταλιές της σούπας corn flour
  • χυμό και ξύσμα ενός μικρού λεμονιού
  • 1 κλαράκι βανίλια (εν ανάγκη βάλτε βανιλίνη)
  • κανέλα κατά βούλησιν
  • λίγα κυβάκια βούτυρο
  • αυγό και ζάχαρη για την κρούστα

Διαδικασία

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης στο μούλτι και τα ¨δουλεύουμε” για ένα λεπτό μεχρι να γίνουν μια ενιαία ζύμη. Το βούτυρο κόψτε το σε κυβάκια και βάλτε στην κατάψυξη για μερικά λεπτά να παγώσει πριν το χρησιμοποιήσετε.
  2. Βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο για μίση ώρα, αφού πρώτα την έχετε τυλίξει σε πλαστική μεμβράνη.
  3. Εν τω μεταξύ με το ειδικό εργαλείο αφαιρέστε τα κουκούτσια απο τα κεράσια και ανακατέψτε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μεγάλο μπωλ.
  4. Ανοίξτε σε φύλλο τη μισή ζύμη και βάλτε την στον πάτο μιας πορσελάνινης ταρτιέρας. Με τον πλάστη σας κόψτε ο,τι περισσεύει απο τα τοιχώματα της και με τα δάχτυλα σας φτιάξτε ένα όμορφο δαντελένιο τελείωμα.
  5. Βάλτε τη γέμιση πάνω απο την ζύμη και μην ανησυχήσετε που θα είναι υγρή απο το λεμόνι και τους χυμούς των κερασιών. Το corn flour θα τα “δέσει” κάνοντας μια υπέροχη σάλτσα.
  6. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε λεπτό φύλλο και με ένα κουπάτ κόψτε μικρά κομματάκια σε διάφορα σχήματα (φυλλαράκια, αστεράκια κλπ). Βάλτε τα αραιά επάνω απο τα κεράσια για να μπορεί να “ανασαίνει” η γεμίσει και να εξατμίζονται τα υγρά της.
  7. Με ένα πινέλο περάστε επιμελώς όλα τα φυλλαράκια με αυγό και και πασπαλίστε τα με ζάχαρη για να γίνουν λαμπερά και τραγανά.
  8. Ψήστε την κερασόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 45-50 λεπτά μεχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
  9.  Καλή επιτυχία (για σχόλια, παρατηρήσεις και συμβουλές αναζητήστε τον Γαστροναύτη στο facebook).

Share