Ψητό κοτόπουλο με κουτάκι μπύρας, μαριναρισμένο σε άρμη

 

  • 1 μέτριο φρέσκο κοτόπουλο

 

Για την άρμη

  • 1 πλαστικό δοχείο με καπάκι που κλείνει ερμητικά, αρκετά μεγάλο για να χωρέσει άνετα ολόκληρο  το κοτόπουλο σας
  • νερό
  • παγάκια
  • 1 κούπα θαλασσινό αλάτι (αν θέλετε αγοράστε και χοντρό που είναι φτηνότερο)
  • 1 κούπα ζάχαρη (αν θέλετε προτιμήστε καστανή ή ακόμη και μαύρη για πιο έντονη καραμελωμένα γεύση)
  • 1 κουταλιά της σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού, χοντροσπασμένου στο γουδί)
  • 1 κουταλιά της σούπας μπαχάρι σε κόκκους
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 1 λεμόνι κομμένο στα τέσσερα  
  • 1 μεγάλο κλωνάρι δεντρολίβανο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • μερικά φύλλα φασκόμηλο (αν δεν έχετε φρέσκο βάλτε αποξηραμένο,  που θα βρείτε εύκολα στο ράφι με τα αφεψήματα)


Για το εσωτερικό άρωμα

  • μισό κουτάκι μπύρα 
  • αρωματικά της αρεσκείας σας (φροντίστε να βάλετε μέσα στο κουτάκι ο,τι μυρωδικά και μπαχαρικά θα πασπαλίσετε το κοτόπουλο σας κι εξωτερικά, για να συμβαδίζουν τα αρώματα κι οι γεύσεις, πχ ρίγανη, θυμάρι, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη, πάπρικα κλπ)

Εκτέλεση

  1. Βάλτε σε μια κατσαρόλα τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να υπερκαλύψετε αργότερα το κοτόπουλο σας στο δοχείο που έχετε επιλέξει για αυτή τη δουλειά. Εγώ εγώ αγοράσει ένα από σκληρό πλαστικό, που προοριζόταν αρχικά για αποθήκευση αντικειμένων, μα πλέον  χρησιμοποιώ αποκλειστικά για αυτή τη διαδικασία! Προσθέστε το αλάτι και τη ζάχαρη και φροντίστε να διαλυθούν καλά, ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά
  2. Προσθέστε και τα μυρωδικά στην κατσαρόλα αφότου σβήσετε το “μάτι” κι αφήστε να κρυώσει εντελώς το διάλυμα.
  3. Χύστε το μέσα στο πλαστικό δοχείο, προσθέστε άφθονα παγάκια και βυθίστε ολοκληρωτικά το κοτόπουλο (ο πάγος δε θα αφήσει να ανέβει καθόλου η θερμοκρασία του κοτόπουλου, για λόγους υγεινής). Κλείστε ερμητικά το καπάκι και βάλτε το στο ψυγείο. Ιδανικό θα ήταν να το αφήνατε για μια  μέρα (ναι καλά ακούσατε για μια ολόκληρη μέρα) αλλά αν το κάνετε από το προηγούμενο βράδυ για το επόμενο μεσημέρι, δε θα καταλάβετε πώς θα περάσει ο χρόνος, έχοντας κάνει το “θαύμα” του.
  4. Βγάλτε το κοτόπουλο από την άρμη, ξεπλύντε το καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και στεγνώστε το προσεκτικά με χαρτί κουζίνας
  5. Αδειάστε το μισό κουτάκι της μπύρας και ρίξτε μέσα του τα μυρωδικά της επιλογής σας.
  6. Τοποθετήστε το κοτόπουλο να “κάτσει” πάνω στο κουτάκι (δείτε τη φωτογραφία γιατί κάθε περιγραφή θα μπορούσε να θεωρηθεί “άσεμνη”) και στηρίξτε το καλά στο ταψί σας κατακόρυφα, αφού το έχετε πρώτα αλείψει με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίσει με τα μπαχαρικά. Η μπύρα κατά το ψήσιμο θα εξατμιστεί κατά πολύ, αρωματίζοντας εκ των έσω το κοτόπουλο, προσφέροντας του την απαιτούμενη υγρασία, που θα δε το αφήσει να “στεγνώσει” διατηρώντας το απίστευτα ζουμερό!
  7. Φυσικά και μπορείτε να βάλετε στο ταψί σας πατάτες ως συνήθως, μα δοκιμάστε και κάτι διαφορετικό για αλλαγή όπως καρότα, κρεμμύδια, φινόκιο, σελινόριζα ή άλλα λαχανικά της επιλογής σας.
  8. Ψήστε το στον αέρα στους 180 βαθμούς για σχεδόν μιάμιση ώρα ή μέχρι να αποκτήσει το πολυπόθητο ροδοκόκκινο χρώμα και τραγανή πετσούλα. Το κατακόρυφο ψήσιμο θα δώσει ένα ενιαίο αποτέλεσμα, μιας και το κοτόπουλο δε θα “μουλιάζει” στο λάδι και στους “χυμούς” του. Δοκιμάστε το μια φορά και δε θα χρειαστεί να αγοράσετε ποτέ ξανά από την ψησταριά της γειτονιάς σας!
  9. Καλή επιτυχία (για σχόλια, παρατηρήσεις και συμβουλές αναζητήστε τον Γαστροναύτη στο facebook).

 

Share